Nababul nu era acasa !

Dar nici casa nu prea mai era…

Spectaculoasa constructie, de inspiratie rococo, este astazi o ruina.
Cam asta e tot ce a ramas din Micul Trianon de la Floresti, copie a palatului cu acelasi nume de la Versailles,  opera executata de  arhitectul Ion D. Berindey, la dorinta lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul.

De undeva dintre  lamentare si dezinteres, putem sa recompunem imaginativ constructia asupra careia Nababul avea o viziune grandioasa, palat pe care insa nu a reusit sa-l vada finalizat: sali de bal, gradini intinse, fantani arteziene, piscina, teren de echitatie si cele 365 de camere, despre care se spune ca erau destinate fiecarei zile a anului… Si cam asta ar fi puzzle-ul reminiscent al unei perioade frumoase, opulente, inceputul de secol, careia nu reusim sa-i asiguram continuitate.

Imaginile de astazi sunt in total dezacord cu ceea ce se dorea a fi acest palat, care in perioada comunista a fost si sediu al CAP-ului.

Desi este de foarte multa vreme in atentia publica , avertismentul "pericol de prabusire" persista, aproape in locul blazonului Cantacuzinilor, ca o marca a lipsei de cultura pana la urma.

Stabilirea ulterioara a unui spital de TBC a facut ca  Micul Trianon de la Floresti  sa devina  un spatiu peste care poate domni in liniste bacilul koch…si asta e doar o mostra de constructie-ruina.

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti 

Micul Trianon Floresti   Micul Trianon Floresti Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti

Micul Trianon Floresti 

Micul Trianon Floresti

Reclame

4 Responses to Nababul nu era acasa !

  1. Roxana says:

    Interesante poze si de asemenea ideea transmisa. Mi-ar placea sa vad poze si cu (alte) cladiri cu poveste care nu sunt inca ruine si ar merita sa fie vizitate/vazute.;)

  2. nemo says:

    L-am vazut astazi 10.02.2011, fiind in trecere prin zona, auzisem de el dar nu stiam exact unde seafla concret si -socant- dupa o curba il zaresc din goana masinii, raman stupefiat, am avut aceeasi senzatie de suprema incantare ca acum 2 ani cand am vizitat Acropolele din Atena, la intoarcere i-am dat ocol cu masina si mi-am umplut sufletul de incantare in fata acestor ruine impunatoare dar am plecat cu un gust amar si ravasit sufleteste de nepasarea tuturor autoritatilor romanesti! CUM PUTEM PIERDE VALORI INESTIMABILE DIN NEPASARE CARE FRIZEAZA PROSTIA!

  3. Frumoase pozele , inca o persoana care a vizitat acest edificiu minunat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: